mikkila.org


H.M.S BountyBounty
English version in here


6.6.2001

Aika aloittaa uusi projekti. Jo pitkään oli ollut mielessä rakentaa 1700-1800 luvun purjelaiva. Ja hyvinkin helposti päädyin hankkimaan Billing Boats:n (jälleen) H.M.S Bounty:n.
Joka ei Bountyn tarinaa tunne, suuntaa välittömästi tänne: Mutiny of Bounty

Seruraavaksi olikin vuorossa kysely, että mistä laivaa saa. Lopuksi tilasin sen Helsingistä Pro Hobby:sta.

12.6.2001

Sarja ei ole vielääkään saapunut. Kyselin perään ja tilaamaani liimaa ei ole saapunut, joten laivaakaan ei ole postitettu.

18.6.2001

Purtilo saapui postiin. Ja maksoi paljon...

Laatikko ja puurimat Ensimmäinen operaatio. Käydä kaikki tarvikkeet läpi ja tarkastaa että kaikki on laatikossa mukana.
Billing Boatsille voi tästä nostaa hattua. Sarja on viides Billing:n laiva jonka kasaan ja aina on ollut kaikki tarpeellinen mukana.
Ja takilan osien paljous hirvitti jo valmiiksi. Pylpyröitä ja muuta roinaa on jo isomman laatikollisen verran mukana...
Levyosat Toinen tarkastettava paikka oli laserleikattujen levyjen kunnon tarkastus. Täällä oli joissain paikoissa laseri viipynyt hetken liian kauan. Mutta ei merkittävästi.
Kuvassa näkyy kaikki levyt, joista on jo kölin osia leikattu pois.

Mukana tuli myös noin 15x6x4cm kokoinen puukalikka, josta pitäisi leikata ja jyrsiä laivavene.
Tämän taidan tehdä vaikeamman kaavan mukaan. Eli hankkia jostain ohutta rimaa ja Tehdä se vene oikeaoppisesti.
Köli Laivaahan piti heti päästä kasaamaan. Joten osien tarkastuksen jälkeen tutkimaan että mistä homma aloitetaan. Veitsellä levyistä keula- ja perävantaat sekä valikoida puista oikea, josta tulee laivan köli.
Seuraavaksi kävin dremelillä, jossa hieno hiomalaikka, ja hiomapaperilla kaikki pinnat läpi. Sovitin osat yhteen ja hiukan liimaa.

19.6.2001

Laipioiden sovitusta Laiva on rakenteeltaan POF (Plank On Frames). Eli kylkilankut kiinnitetään laivan runkona toimiviin laipioihin. Kun köli ja vantaat olivat nyt nipussa on vuorossa näiden laipioiden kiinnittäminen kölipuuhun.
Leikkasin kaikki laipiot levyistä irti ja hioin reinasta laserin jättämän noen pois. Laipiot pitää myöhemmin hioa niihin kulmiin, joilla kylkilankku koskettaa laipiota, jotta saadaan helpommin laivan oikea muoto aikaan.
Laipiot Kiinnitin kölin pienillä ruuvipuristimilla työalustaan kiinni, jotta työskentely helpottuisi.
Seuraavaksi sovittelin laipiot yksitellen paikoilleen. Myöskin peräpeilin alustan. Tarkastin suorakulmalla että ovat pystyssä ja myöskin kannen alle tulevalla tukipuulla katsoin että ovat linjassa. Sitten liimasin laipiot köliin kiinni.
Kannen tukipuut Kannen tukipuut
Muutaman tunnin jälkeen pystyinkin jo esille tulleet kannen aluspuut liimaamaan paikoilleen.
Tämä olikin hiukan työläämpi operaatio. Sillä puut ovat aika vahvat ja kasi on lievällä kaarella, jollaiselle puita ei tahdo pystyä taivuttamaan millään tavoin.
Ratkaisuna käytin lievää esitaivutusta ja hirveää kasaa vahvoja kuminauhoja sekä nuppineuloja joilla varmistin että puut ovat täsmälleen oikein liiman kuivumisen ajan.

27.6.2001

Laiva on saanut olla rauhassa viikon kun aikaa vierähti lomareissulla ja muissa töissä.
Seuraavaksi vuorossa on kannen kiinnitys, jossa ei nyt paljoa kommentoitavaa ole. Käytin samaa kuminauhapatenttia, jolla pakotin kannen oikeaan muotoon.
Kansi on itseasiassa aluskansi ja tuki varsinaiselle kansilankutukselle.

28.6.2001

Lankutuksen alku Nyt alkaa se hirveä urakka, joka myöskin sanoo hyvin pitkälle että minkä näköinen laivasta tulee.
Kylkilankut kun vain petsataan ja lakataan, joilloin puu jää näkyviin lakan alta...
Myöskin homman haasteellisuuden vuoksi tämä projekyti vie aikaa, kun jokainen lankku pitää sovittaa erikseen ja siten että lankkujen väliin ei jäisi lainkaan rakoja ja korkeuseroja.
Tämän tyylisessä laivamallissa, jossa yksi lankku on koko laivan mittainen, on operaatio lähes mahdoton. Mutta yrittänyttä ei laiteta. Tästä lankutusoperaatiosta en kommentoi enempää. Annan kuvien puhua puolestaan.

3.7.2001

Kylkeä

16.7.2001

lisää kylkeä Kyljen lankutus oli kaikkiaan helpompi ja nopeampi kuin osasin odottaakkaan. Myöskin kun olen kesälomalla, niin se auttaa hiukan projektia.
Oheisessa kuvassa näkyy vielä hiukan koloja, mutta runkoa ei ole kuin ohimennen hiukan hiottu hiomapaperilla, karkeutta 120.

17.7.2001

Lankutus valmis Seuraavat kuvat ovat eripuolelta runkoa. Hionta ei ole vielää lopullinen mutta antaa kuvaa millainen lopputuloksen pitäisi olla.
Seuraavana on vuorossa rungon loppuhionta ja petsaus. Jonka jälkeen mietiskellään miten tehdään muunmuassa partaan tummempi väritys, ja muita pikkuasioita.
Lankutus valmis Lankutus valmis
Lankutus valmis Lankutus valmis

13.8.2001

Laivaa on tehty kokoajan eteenpäin, vaikkaki päiväkirjassa on 3 viikon tauko välissä. Sitä on ollut vain sen verran laiska, ettei ole saanut aikaa tekstiä.

Portaita Mutta. Nämä portaat alakannelle ovat olleet valmiit jo jonkin aikaa. En ole vain saanut aikaiseksi ottaa kuvaa niistä. Portaat upotetaan tälläisenään kannessa oleviin koloihin. Ja päällä oleva puuristikko peittää aika hyvin sen että tosiasiassahan nämä ovat vain umpinaisia laatikoita.
Siis oheiskrääsääkin alkaa hiljalleen valmistumaan. Nämä portaat olivat siitä helpoimmasta päästä.
Kaiverrusta Kajuutan ikkunat tuottavatkin sitten hiukan harmaita hiuksia. Näitä kun joutuu jo hiukan kaivertamaan...
Terotin yhden pienen kellosepän meisselin, jolla olen pääosan kaiverrustyöstä tehnyt. Ja hiukan auttanut dremelillä jossa kaiverrusterä. Sillä tosin tahtoo lähteä hiukan liikaakin tavaraa mukaan.
Näitä ikkunasyvennyksia tulee kaksi. Yksi laivan kummallekkin puolelle ja maalataan kullan väriseksi. Onneksi maalataan, koska en ole aiemmin tälläistä minikaiverrusta harrastanut, niin hiukan tahtoo taltta lipsua, joten virheitä on. Mutta saan ne kyllä peittymään maalin alle. Ainakin toivottavasti.
Petsattu Kuten kuvasta näkyy. On laiva itsekkin kokenut lievän muodonmuutoksen. Lähinnäkin ulkonäöllisesti.
Peräpeili on liimattu paikoilleen. Ja koko runko on petsattu. Tämä tulee olemaan lähes oikea väri. Lakkauksen jäljiltä runko hieman tummenee ja lisäksi saa kiiltoa. Petsi on sivelty laivaan kolme kertaa ja joka kerran välillä on tehty kevyt hionta 600:lla vesihiomapaperilla, jotta ylösnousevat syyt saadaan pois. Myöskin tällä keinolla tiettyjä rungon kohtia saadaan hiukan kuluneemman näköiseksi.
Myöskin kannelle on ilmestynyt kaksi kansilankkuriviä. Lähinnäkin malliksi. Myöskin laivan parras on liimattu paikoilleen ja petsattu sävytetyllä lakalla. Seuraavaksi on vuorossa parraslautojen liimaus. Tikkaiden liimaus. Ja joitain muita pieniä rungon osia, jonka jälkeen koko runko lakataan pariin kertaan. Sen jälkeen tarkoituksena on saada kannen lankutus loppuun asti ja myöskin asentaa kaikki muutkin puuosat paikoilleen ja lakata koko roska pariin kertaan.
Tämän jälkeen pääsee vasta tekemään takilaa.
Keula Perä

5.9.2001

Kansi Kansi
On ollut hiukan hiljaista tällä rintamalla kun muutkin syystyöt ovat painaneet päälle. Mutta on sitä jotain edistystä sentään tapahtunut. Kansirakenteita olen koonnut valmiiksi ja lakkaillut. Suurin operaatio mikä on työn alla on tällähetkellä kannen laudoitus. Kansihan muodostuu valekannesta, joka tulee laipioiden päälle. Tämän päälle siteen liimataan itse kansilankut, jotka ovat 0.7mm vahvaa apassilistaa. Kansilakkujen väliin sijoitan noin 1mm vahvan kiinteän narun, joka kuvaa lankkujen kittausta. Lopuksi koko kansi hiotaan tasaiseksi ja lakataan 4-5 kertaa tehden joka välissä välihionta. Lopuksi kanteen sijoitetaan kaikki kansirakenteet ja siistitään kaikki läpiviennit.

29.10.2001

Runko Laiva etenee hitaasti mutta epävarmasti vaikka sivuilla ei olekkaan ollut pitkään aikaan mitään elämää. Tämä logi kun ei ole minuuttiaikataulua noudattava. Minä en jaksa sellaisia täytetellä. Enemmänkin kertomus siitä mitä on tapahtunut päivämäärien välillä. Oheinen kuva kertoo suuripiirteisesti missä tällähetkellä mennään.
kansi Kansi on siis valmistunut. Ja aikaa se veikin. Kansilaudoitus ei ole ihan oikeaoppisesti ladottu. Mutta se on ladottu siten, että se miellyttäisi silmää mahdollisimman paljon. kansi

Ja tämä olikin aikamoinen urakka. Siis saada liimattua kansilankut ja samanaikaisesti lankkujen väliin tuleva naru paikoilleen. Ja vielä pysymään lankkurivit suorina ja välit oikein. Reunimmaiset lankut tuottivat ehkä eniten päänvaivaa. Suurin syy on kantta kiertävässä reunalistassa, jonka muotoihin kansilankun reuna oli vuoltava ja hiottava.

Lopuksi sitten olikin lakkaus. Ensimmäiset kaksi lakkakerrosta on uretaanipohjaisella ulkolakalla, jolla sai kolot ja muut pois. Myöskin narui on värjätty vesiohenteisella värillä, joten en voinut käyttää ensimmäisenä vesiohenteista lakkaa. Päällimäiset kolme kerrosta on lakattu sitten sillä vesiohenteisella petsilakalla.

Runko Tämän operaation jälkeen oli vuorossa rungon ulkopinnan lakkaus. Nyt käytin suoraan samaista vesiohenteista lakkaa. Vaivaiset kolme kerrosta ja joka kerran suorittaen kevyt välihionta 320 karkealla paperilla. Loppuseltaan rungon lakkaus oli aika yksiviivainen operaatio.

Perä Runko

Nyt alkoikin isompi operaatio. Saada laivan kylkeen törmäyslistat ja vielä oikeaan paikkaan ja muotoon. Törmäyslistä muodostuu neljästä 1.8x3mm apassisuikaleesta jotka lähtevät keulapuusta ja jatkuvat peräsalonkiin asti. Koska lista nivoutuu yhteen perän kultakoristeen kanssa jouduin senkin tekemään ja liimaamaan paikoilleen, jotta saan listan täsmälleen oikeaan paikkaan. Kuvissa listä on vielä petsaamatta ja lakkaamatta. Perän kultakoriste on saanut jo löhes lopullisen muotonsa. Tosin se vaatii hiukan viimeistelyä ja uudelleenmaalauksen.

Toisen puolen lista on vielä tekemättä ja tämä onkin seuraava operaatio, jonka jälkeen pääsen värjäämään molemmat samalla kertaa.
Ja oikeanpuoleisessa kuvassa on kansirakenteita hiukan sommiteltu paikoilleen.

Isomaston juuri Viimeinen asia tälle päiväykselle.

Tuossa kannen ja rungon lakkausten kuivimisia odotellessani otin työn alle isomaston. Kuvassa isomaston alin osuus sovitettuna laivaan. Tähystyslava on tehty sarjasta poiketen rimoista yhteen liimaamalla. Ja myöskin itse maston kiristysköydet on jo sidottu ja liimattu paikoilleen. Tähän on jo tehty uusi mastonhuippu ja keskimmäinen pätkäkin on lakattuna odottamassa kasaamista. Ja mastonhuipun jouduin rakentamaan itse, koska jälleen sarjasta poiketen tein mastonpään neliskanttiseksi enkä jättänyt pyöreäksi kuten BB on alunperin sen ajatellut. Ja nelikulmainen palikkahan ei mene pyöreään reikään.

Mastojen suhteen seuraavaksi on vuorossa ylempi tähystysrakennelma, joka tosin ei ole lava vaan pelkkä puuristikko. Seuraavaksi otetaan työn alle mastojen osalta mesaani. Ja mastot kasataan laivan ulkopuolella niin valmiiksi kuin on vain mahdollista.

Ps. Eikä Yhtään kommenttia työpöydästä ja sen järjestyksestä... Tiedän tasan tarkkaan missä jokainen työkalu ja osa on... ;-)

10.3.2002 Runko

Aikaa on kulunut Hiukkasen viimesestä päivityksestä. Paljon on ehtinyt sattua, ja sen takia tämäkin homma on ollut vaiheessa. Mutta ei unohdettuna. Ja homma on välillä jopa hiukan jatkunutkin.

p> Nyt on jo molemmat kylkilistat saatu paikalleen, sekä ne on molemmat lakattu tummalla petsilakalla. Ja useampaan kertaan. Sen vuoksi, jotta sävy täsmäisi kannen reunalautojen kanssa ja myöskin että olisivat keskenään samaa sävyä. Olen suhteellisen tyytyväinen lopputulokseen.

Runko Toinen osa-alue mitä on saatu kivasti eteenpäin on mastot. Tämänhetkinen Tarkka tilanne; Keulapuomi, Keulamasto, Isomasto ovat aikalailla puuvalmiita. Siis köysistöt puuttuvat. Mesaani on lakkausvalmis. Trestelit ja muut tilpehöörät vielä puuttuvat. Mastojen kiinteä köysistö on ollut nyt asia, jota olen hiukan opiskellut. Tosin, tahdon mesaaninkin puuvalmiiksi ennenkuin poraan yhteenkään mastoon yhtään reikää jalustimia ja muita härveleitä varten. Lisäksi sarjan mukana tulevat narut toimivat hyvin köysinä, kunhan ne käsittelee ensin jollain, että ne saisivat tervatus ulkoasun. Se millä ne pitäisi käsitellä, on hakusessa.

Runko Myöskin olen todennut että sarjan ankkuri itsessään on käyttökelpoinen. Ankkurin poikkipuun heitin roskiin. Sitä muovipalaa ei voi käyttää edes hammastikkuna. Pistin kolme kylkilankkua päällekkäin ja vuolin sekä hioin ne samaan muotoon kuin sarjan alkuperäinen puujäljitelmä oli. Nämä odottavat tällä hetkellä lakkausta sekä metallipantoja. Kuvia ko. kapineista tulee varmaankin myöhemmin. Toinen murhe mikä askarruttaa on pohja. Sarjassa alunperin pitäisi olla valkoiseksi maalattu pohja, kuvaamassa aikoinaan käytettyä tapaa käyttää talia suojaamassa pohjalankkuja veden ja merenelävien tuhoja vastaan. Myöhemmin samaan on käytetty kuparilevyjä. Olen laskeskellut että mallin kuparilevyjen pitäisi olla kokoa 2.5 x 0.7 senttiä, jotta ovat kaavassa oikean kokoiset. Mutta kuinka tehdään pari tuhatta keskenään samankokoista kuparilaattaa pakotetuin naulankannoin. Tämä siis kotikonsteilla...


8.4.2002 Kupari

Ihan vain pikainen päivitys. Kävin hankkimassa jo tuossa jokin aika sitten kupariteippiä. Ei ihan ole niin leveää kuin olisi pitänyt olla. Mutta 19 millimetriä saa riittää, kun muutakaan ei ole saatavilla. Muutamien kokeilujen jälkeen oikea työtapakin löytyi ja jigin avulla noin 7mm leveitä suikaleita on todella näppärä leikata. Myöskin muotoiltujen levyjen yllättävänkin pieni määrä helpottaa työtä paljon. Homma edistyisi nopeamminkin, kuin mitä kuvissa näkyvä vajaan kahden viikon aherrus osoittaa, jos vain jaksaisi liimailla levyjä paikoilleen. Tämän hetken tilanne on että toinen rungonpuolikas on jo saanu kuparipeitteen ja toinen puolisko on puolessavälissä meneillään. Kunhan tämän saan aikaan niin seuraavaksi on kuparipinnan suojaus jollain sormenjälkiä ja ikääntymistä vastaan. Ellen sitten jätä tuota suojaa kokonaan välistä.

Kupari Kupari


31.5.2002

Jotain 
valmistakin Oho. Pikkusen on aikaa vierähtänyt Tämänkin päivityksestä. Tosin purtilo on seissyt välillä viikkotolkulla ajan ja kiinnostuksen puutteen vuoksi. Varsinkin pohjan kuparointi otti aikaa hiukan liiankin kanssa. Mutta jotain pientä on saatu aikaan.

Peräsin Kuparointi valmistui kuitenkin tuossa jo reilu kuukausi sitten. Ja nyt viikolla sain viimeinkin kuparoitua peräsimenkin. Myöskin peräsimen saranat ovat paikallaan ja peräsin sovitettuna paikalleen. Tosin vahinkojen välttämiseksi peräsintä ei ole vielää pysyvästi kiinnitetty paikalleen. Kuparointi itsessään on yllättävän onnistunut kun lähtökohtana on se etten ole koskaan moista operaatiota suorittanut. Lisäksi edelleen on pieni mysteerio pitäisikö tuo pinta päällystää jollain lakalla tai vastaavalla. Jos päällystystä mielii, niin se täytyy suorittaa pian, sillä kannella on jo kansirakenteita paikallaan. Toisaalta ajan patinoima kuparipinta on nätin ja elävän näköinen.

Mastot olen myöskin saanut valmiiksi. Viimeisimpänä mesaani. Kaikki kolme tolppaa ja keulapuomi ovat siis kasattuna ja lakattuna ohuelti. Isomasto on myöskin saanut osan heloista paikalleen. Ne vaativat pientä hienosäätöä mutta näyttää hyvältä. Tuo helojen asennus on suhteellisen hidasta työtä. Tupakkitauon aikana sai kuparilangasta väänneltyä kaksi lenkkiä jos piti kiirettä. Tuosta voi työmäärää aavistella.

Ja ankkuritkin ovat valmiit. Kuva kertoo lisää. Ankkurit

Myöskin peräkajuutan sivuikkunat on sovitettu ja liimattu paikoilleen. Ja keulapiikin rakenteisiin tulevia puitakin on jo saatu mallailtua paikoilleen ja ensimmäiset on liimattukkin kiinni.

Kansirakenteita Kansirakenteista paikallaan ovat molemmat portaikot sekä miehistötilojen kattoikkunasto. Myöskin keulaan on valmisteltu knaappilauta jalkoineen. Siis tuollainen levy, johon knaapit tökitään reikiin kiinni. Tämä myös toimii keulapuomin mastonjalkana. Varmistin kiinnityksen liimaamalla laudan tukipuihin katkaistut nuppineulat, joiden toisen pään painan kannesta läpi ja liimaan siihen kiinni. Kyseinen härveli on vielä liimaamatta kanteen kiinni.

Reelingit Samoin koko reelinki on valmis. Tämä onkin itseasiassa tuorein tuotos. Kyljestä viimeiset 2/5 osaa on umpilautaa ja edeltävässä 2/5 osassa on pelkkä reelinkikaide tolppien päällä. Reelingin lakkaus on suoritettu tänään ja huomenna selviää tarvitaanko uudelleenlakkausta.

Seuraavina vuorossa alkaa ollakkin tykkilavetit ja tykkien paikalleen asentaminen. Samalle listalle kuuluvat kaikki kansirakenteet. Osa on paikallaan mutta suurin osa on vielä täysin tekemättä.


23.10.2004

Hupsista kun se aika vierähtää. Viimesestä päivityksestä vaivasesti 2 ja pual vuotta. Eli suoritetaampa kevyt päivitysrumba. Käydään parissa rivissä tuo 29 kuukautta läpi.

Viimeseen päivitykseen jäi aikalailla tyhjä kansi. Tosin reelingit oli jo paikallaan. Valmiiseen purtiloon on vielä piiiiitkä matka. Siinä kun kävi siten hassusti että meni melkein vuosi ennenkuin innostuin laivanrakennukseen uudestaan. Käyn pääpiirteissään läpi mitä tässä on tehty. Mitä millonkin on tehty, pistelen suurinpiirtein päivämääriä sen mukaan milloin valokuvat on otettu. Lopusta rakennuslistasta muodostuu hiukan luettelomainen. Pyydän anteeksi.Kokka 21.6.2003 homma siis jatkui keularakenteiden tekemisellä. Siis keulapuomin alle iso kasa rimaa ja muuta palikkaa. Oheinen kuva kertoo mitä kaikkea sinne pitikään survoa. Tässä välissähän oli siis melkein vuosi ilman että tapahtui oikeastaan yhtään mitään koko projektille.

Masto 23.6.2003 Seuraavana olisikin vuorossa mastot. Mastoihin pitäisi saada paikoilleen mahdollisimman paljon köysistöä ennenkuin mastoja alkaa pistelemään paikalleen laivaan. Ohessa mesaanin huippu. Samalla jatkoin kansirakenteiden tekemistä kun loppui into narujen kanssa.

Puomi 31.3.2004 Ja taas tuli piiitkä tauko ilman tapahtumia. Jotain pientä aina välillä. Mutta koska keulapuomi oli käytännössä valmis, niin miksipä sitä ei pistäisi lopullisesti paikalleen. Samalla keulakoriste löysi paikkansa.

Ruori Ja samalla kertaa peräsin paikoilleen. Ja kyllä. Se toimii.

Tykit 7.4.2004 Kun kannelle pitäisi saada kutakuinkin kaikki paikalleen ennenkuin mastoja voi harkitakkaan niin tykithän olivat luonnollisesti seuraavana listalla. Ajatuksena oli tehdä puusta tykkilavetit, mutta kun tutkin asiaa tarkemmin ja kokeilin eri ratkaisuita. Päädyin lopulta käyttämään alkuperäistä ratkaisua.

Narua 12.4.2004 NYT alkoikin se ISO hässäkkä. Köysistö. Mastojen kiinnitykseen meni käytännössä koko kevät. Mastot ovat paikallaan pelkästään köysistön avulla. Köysistöstä ei yksikään köysi ole sarjan mukana tullutta tavaraa. En pitäny alkuperäisistä lainkaan, joten tilasin Tampereelta koko köysistön uusiksi.

Purjeita 26.7.2004 Vasta loppukesästä pääsin tekemään purjeet, joka oli jo sekin oma savottansa. Ja heinäkuun lopulla näytti tältä. Paikalaan jopa jo neljä purjetta. Kaikkiaan purjeita tulee kaksitoista. Laivahan alkaa hahmottua.

Hässäkkä Ja kokan naruhässäkkää ennen siivoamista.

Siivottu 27.7.2004 Kokka siivottuna. Vihjettä tulevasta.

Purje1 8.10.2004 Seuraavaksi, miten purjeet sitten ommellaan. Tarvikkeet. Purjeaihio, narua, sakset, nuppineuloja sekä ompelukone.

Purje2 Reunaköyttä paikalleen ja sitominen nuppineuloilla.

Purje3 Nuppineulat paikallaan

Purje4 Ompelua

Purje5 Reuna valmis. Vielä vahvikkeet.

Purje6 Narujen siivoamista.

Purje7 Valmis purje.

Purje8 Ja puomissa kiinni.

Lisää narua 17.8.2004 Ja homma jatkui. Tässä keulamaston naruja siistimättä. Maston kaikki purjeet ovat jo paikallaan.

Masto Tässä itse masto purjeineen.

Laivavene1 23.9.2004 Sarjan mukana tuli balsapalikka, josta olisi pitänyt veistää laivavene. En oikein syttynyt idealle, joten päätin tehdä venee ylimääräsistä lankuista. Tässä aihio työn alla. Runkokaaret ja airot 1.5x6mm lankusta. Pohjalankut 0.4x5mm lankusta. Loput osat sekalaista sälää.

Laivavene2 Laivavene lankutettu.

Laivavene3 24.9.2004 Pohja valmis ja hiottu.

Laivavene4 Ja sisäpuolella kaaretkin on siistitty.

Laivavene5 8.10.2004 Valmis lakattu laivavene. Airot on veistettu itse suorasta lankusta. Yhtensä kuusi kappaletta.

Bounty 12.10.2004 Loppu alkaa häämöttää. Köysien siistimistä ja muuta pientä enää jäljellä. Muunmuassa peräkannen tykit odottavat asennusta.

19.10.2004

Valmis. Viimeiset palikat on pistetty paikalleen. Koko käysistö on paikallaan ja köysiniput on viimeistelty. Kaikkiaan aikaa kului 3 vuotta, 4 kuukautta ja yksi päivä.

Alla kuvia valmiista laivasta. Ja kaikki rakennuskuvat löytyvät Kuvagalleriasta

Bounty Bounty
Bounty Bounty
Bounty Bounty
Bounty Bounty
Bounty Bounty
Bounty Bounty


Päivitetty 19.10.2004

Takaisin

25 Kävijää 10.12.2001 alkaen.